Gevel kaleien

Wat is kalei of kaleien?

Kaleien is een techniek die al eeuwen bestaat. Hierbij wordt een dunne kalkmortel op de muur aangebracht met een blokborstel. Door het uitsmeren van de kalkpleister met een blokborstel bekomen we zanderige strepen op de gevel. Een gevel die gekaleid is heeft een zeer rustiek uitzicht en geeft een schemerig effect.

Waarom uw gevel kaleien? En kunnen we elke gevel of muur kaleien?

Kaleien kan worden toegepast bij gevels alsook binnenmuren. Vooral het kaleien van buitenmuren wordt om 2 redenen gedaan. Esthetisch en technisch!

Uit esthetische overwegingen kan je de gevel kaleien als deze er niet meer zo mooi uitziet of kleine beschadigingen heeft. Hierdoor is de kaleitechniek zeer geschikt bij renovatieprojecten.

Ook uit technisch aspect is kaleien een goede oplossing. De aangebrachte kalkpleister zal je gevel of muur beschermen tegen de weersinvloeden. Bovendien is kalei volledig dampopen, waardoor je muur kan blijven ademen.

Zoals bij elke afwerking moet er gestart worden vanaf een solide basis. Dit zal mede de levensduur van het kaleien bepalen. Alvorens de kaleiwerken te starten is het aangeraden om de muur aan een grondige inspectie te onderwerpen. Vochtproblemen moeten eerst worden aangepakt, voegen hersteld,…

Welk verschil is er tussen kaleien of schilderen?

Kies je voor kaleien, dan worden de voegen ‘dicht gesmeerd’ met de kalei. Hierdoor bekom je het effect dat elke steenlaag smooth in elkaar overloopt. Een schemerig effect met schaduw zal ontstaan en bovendien heb je de zanderige strepen die de gevel een rustiek uitzicht geven. Tevens worden foutjes in de gevel perfect gecamoufleerd. Kies je ervoor om de gevel te schilderen dan worden de stenen nog steeds scherp afgelijnd en zal het rustieke uitzicht veel minder zijn. Foutjes in de gevel zal je nog steeds zien. We kunnen uw gevel ook schilderen met een gevelverf dewelke quartzkorrels bevat. Hierdoor krijg je het lichte effect van kaleien.

Hieronder kan je zien wat het afwerkingsverschil is tussen kaleien, schilderen of afwerken met een 'kalei-look' systeem.

Welke zijn de afwerkingsmogelijkheden bij het kaleien van gevels?

Wij bieden u 3 afwerkingsmogelijkheden aan bij het authentieke kaleien en één verfsysteem met ‘kalei look’.

Systeem 1: Kalei Authentic

Er worden 2 lagen kalei op de gevel aangebracht. U kan kiezen tussen de authentieke witte kleur of u kan de kalei met pigmenten in de massa laten inkleuren. Uw gevel zal hierdoor de natuurlijke kleurschakkeringen van de kalei blijven behouden. Houdt er rekening mee dat dat de gevel omgevingsvocht zal opnemen en bij regenweer natte plekken zal vertonen. Deze drogen weer uit bij droog weer.

Systeem 2: Kalei Authentic met waterafstotend effect

Dit systeem is identiek aan bovenstaand systeem met bovendien het aanbrengen van een waterwerende impregnering of hydrofuge. Indien de uitgesproken kleurcontrasten tussen vochtige en droge plekken niet wenselijk zijn is het raadzaam om voor dit systeem te kiezen.

Systeem 3: Kaleisysteem met verfafwerking

Wie graag de originele kaleistructuur combineert met een egale kleur die niet onderhevig is aan verdonkering onder invloed van vocht kiest voor deze afwerking. Het ademend alsook het typische matte uitzicht blijft behouden. Er worden 1 of 2 lagen kalei geplaatst, waarna het systeem wordt afgeschilderd met 2 lagen kaleiverf. Dit systeem is tegelijk het meest duurzame systeem op de markt.

Systeem 4: Verf met kaleieffect

Bij keuze voor dit systeem wordt de gevel geschilderd met een ultra matte gevelverf waarin quartzkorrels zijn toegevoegd.

Welke kleuren kunnen bij kaleien?

Bij het kaleien van huizen is de naturel kleur van de kalei (licht gebroken wit) de meest gebruikte kleur. Zoals hierboven reeds vermeld is het mogelijk om de kalei in de massa in te kleuren met kaleipigmenten. Hier hebben we een 110 tal kleuren in ons gamma. Opteerde u om de kalei af te werken met een verfsysteem, dan wordt deze niet in de massa gekleurd. De kleur wordt bepaald door de verf en hier zijn er uiteraard oneindig veel mogelijkheden.

Hieronder vind je de kleurenkaart met de mogelijke pigmentkleuren om de kalei in de massa te kleuren.

Is er verschil in kalei?

Authentieke kalei is een kalkmortel, dewelke gemaakt wordt met gebluste kalk. Ook zien we dat er soms een cementmortel gebruikt wordt in plaats van kalk. Er wordt hier heel veel water bij de cement gevoegd, zodat er een brij ontstaat. Deze wordt dan op de muur uitgestreken en heeft visueel eenzelfde effect. Uiteraard kan men in dit geval niet spreken van echte kalei. Ook moet je rekening houden dat er hier een probleem zou kunnen ontstaan omdat de muur niet meer dampopen is.

Wij werken uitsluitend met authentieke kalei (kalkmortel) van de Belgische fabrikant Rewah. Deze kalei is gekend onder de naam Rewah kalei Liscio 2 en wordt aanbevolen door de dienst monumentenzorg Vlaanderen voor de renovatie van oa. beschermde monumenten.

Contacteer ons

Is nog niet alles duidelijk of wenst u een afspraak? Aarzel niet en contacteer ons. Lees ook onze veelgestelde vragen.


Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Gevel kaleien
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie